„Gastro se mění a uchazeči chtějí flexibilitu”, říká Tereza Kučerová z Ambiente

Tereza Kučerová více než 5 let pracuje jako HR manažer ve skupině Ambiente. Společně s Michaelou řešily, jaká jsou specifika HR v gastronomii a jak se obor proměňuje. Zjistíte také, jak to funguje v Ambiente a proč podporují zaměstnance v odchodu do zahraničí. Úryvek rozhovoru si můžete přečíst v tomto článku a celý podcast najdete ve všech podcastových platformách.  

Co je specifické pro HR v gastronomii?

Ze své podstaty je gastro hodně rychlý obor. Trochu zaostává, co se týče inovací a digitalizace, ale jinak jde všechno velmi rychle, což se odvíjí od povahy lidí, kteří v oboru pracují a utváří ho. Musí například velmi rychle reagovat na potřeby zákazníka. Já jsem si uvědomila, že i po covidu, který nás překvapil, se obor docela rychle oklepal.

Co si můžeme představit pod pozicí HR manažerky v Ambiente?

Je to člověk, který slouží v servisní organizaci. Ta se stará o všechny provozy v síti, což jsou samostatná s. r. o.  Ta práce je typická převážně servisem, protože nejde o přímé vedení. Jde tedy spíše o strategická doporučování, vzdělávání, poradenství, trénink apod.

Vy máte 28 provozoven, což je hodně vysoké číslo. Nejsou tam tendence slučovat firemní kulturu?

Každá jednotka funguje zčásti samostatně. Nic jim nepřikazujeme, ale jsme skupina a jsme provázáni, jak majetkově, tak i tzv. jedinečnostmi. To jsou skupinové hodnoty a příběhy. 

Gastro nebylo zvyklé se potkávat s uchazeči, kteří měli podmínky spolupráce.

Jedinečnosti jsou společné pro všechny provozovny? Jak se o nich zaměstnanci dozvědí?

Máme je zpracované v rámci časopisu Morek, což je tištěná publikace, kterou dostane každý nováček. Zároveň se k nim dostanou skrz školení, které podnikáme jako skupina. Nebo skrze generální manažery restaurací, kteří ve skupině profesně vyrosli.

Vy jako HR poskytujete servis pro ostatní provozovny. S čím se ozývají?

Se vším. Na HR se obrací s legislativou, potřebami, které jsou u stávajících provozů či nových provozů. Pak jde o různé dotazy k používání HR systému apod. Tématicky pak řešíme otázky k projektům, které jsou společné pro všechny, a které jim zadávám já, protože věřím, že má smysl, aby se na provozovny dostaly.

Jak to probíhá v náboru? Nebojí se po covidu kandidáti a zaměstnavatelé? Vrací se do doby předcovidové?

Já bych řekla, že ten strach skončil před polovinou minulého roku. Co se mění, tak jsou potřeby uchazečů, ve smyslu toho, že gastro nebylo zvyklé se potkávat s uchazeči, kteří měli podmínky spolupráce. Prostře přicházeli lidé, kteří se rovnou zaměstnali a brali podmínky, které měl zaměstnavatel. Jsou provozy, které se tomu přizpůsobují lépe a některé hůř. Týká se to hlavně flexibility a toho, že lidi chtějí pracovat míň hodin za dobré peníze. To, co je běžné v ostatních oborech, se teď dostává k nám.

Celý rozhovor si poslechněte tady:

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.